ranking beschrijving

Korte beschrijving van het RANKING-systeem

Inleiding.

Het ranking-systeem is goed te vergelijken met de ATP-ranking in de internationale tenniswereld, waarbij iedere wedstrijd punten oplevert, zeker als je van een hoger geplaatste speler wint. Ook dit rankingsysteem zit zo in elkaar.

Waarom zou je binnen een vereniging zo’n rankingsysteem opzetten?

Dit rankingsysteem is opgezet om binnen een vereniging/competitie het “beste” team te kunnen bepalen, zonder dat men daadwerkelijk tegen iedereen speelt. Wel moeten alle wedstrijden van alle teams in die competitie worden opgenomen tbv hun ranking, maar hoeven alleen de uitslagen van de teams van de te ranken “vereniging” worden opgenomen. Bij deze competitie worden wel alle teams en wedstrijden opgenomen.

Wat is nu ranking?

Oorspronkelijk is dat de ver­wachting van een team in een klasse: wordt het team kampioen (ranking 5) of laatste/degradeert ze (ranking 1). Dit systeem is zo aangepast/opgezet dat in elke klasse de teams een ranking krijgen aan de hand van de stand na elke wedstrijddag. Gemiddeld moet de ranking in elke klasse 3 zijn. Bij 5 teams zal de ranking dus afnemen van 5 (koploper in klasse) naar 1 (laatste team in klasse).

De ranking van ieder team wordt aan het einde van het seizoen handmatig gedaan aan de hand van de eindstand: als bijv. 2 teams bovenaan (bijna) gelijk eindigen, is een ranking van 4 of 5 voor beide teams eerlijker.

De puntentelling.

Het principe is dat men altijd punten krijgt. Hoeveel  punten hangt af van de ranking van beide teams.

Voorbeeld: een team met de ranking 3 krijgt 24, 48, 72, 96 of 120 punten als het wint van een team met resp. de ranking 1, 2, 3, 4 of 5. Dus het loont wel degelijk punten af te snoepen van een hoger geplaatst team!

Zo is er een hele tabel waarin is vastgelegd hoeveel punten men krijgt, zowel bij winst, gelijkspel of verlies, bij alle mogelijke rankings van het eigen team en de tegenstander.

© Albert Lemmen

VV ORMI Epe